رخت گردو جزء درختان پر بازده محسوب میشود که به دلیل سود دهی مناسب، مورد توجه باغداران قرار گرفته است و توسط آن ها کشت میشود؛ اما به دلیل حساسیت بالای آن در برابر بیماری ها و عوامل تنش زا، لازم است این درخت به صورت مداوم مورد رسیدگی قرار بگیرد. امکان دارد این محصول نیز همانند سایر درختان میوه، با انواع آسیب ها و بیماری ها مواجه شود.
یکی از انواع بیماری ها که این نهال را تهدید میکند، خشک شدن نهال گردو است. در این مقاله قصد داریم در مورد دلایل بروز این آسیب در نهال گردو، علائم و راه های مقابله با خشک شدن این نهال، توضیحات کاملی را در اختیار باغداران قرار دهیم. در صورت مطالعه ادامه مطالب، باغداران میتوانند از بروز این آسیب در درختان خود پیشگیری نمایند.
۶ علت خشک شدن نهال گردو
عوامل متعددی موجب میشوند تا درخت گردو، آسیب دیده و در نتیجه خشک شود. شناخت دلایل این آسیب توسط باغداران میتواند از بروز آسیب در نهال گردو جلوگیری کند.
در ادامه به بررسی ۶ علت مهم در خشک شدن درخت گردو میپردازیم. این موارد عبارتاند از:
- آبیاری نامناسب
توجه داشتن به آبیاری درخت گردو، از مهمترین فاکتورهای رشد و همچنین افزایش کیفیت باردهی این درخت محسوب میشود. نهال کاشته شده باید به صورت منظم آبیاری شود و بهتر است از خشکی سطح خاک این درخت جلوگیری کنید. شاید بتوان آبیاری غلط را از مهمترین دلایل خشک شدن نهال گردو دانست؛ زیرا آب دادن زیاد و یا کم به نهال، موجب سوختگی درخت و در نتیجه، از بین رفتن آن میشود.
البته میزان آب مورد نیاز برای درخت گردو برحسب نوع و نژاد این درخت متغیر میباشد؛ اما باید توجه داشت که آبیاری برای انواع درخت گردو، نباید کمتر از ۳۰ لیتر باشد. ضمن اینکه این محصول در فصل تابستان به آب بیشتر و در زمستان به آبیاری کمتری نیازمند است. همچنین باغداران باید از غرقابی کردن آن خودداری کنند، زیرا این کار موجب از بین رفتن ریشه درخت میشود.
- وضعیت آب و هوایی
نهال گردو نسبت به شرایط آب و هوایی بسیار حساس است. به گونه ای که هم گرما و هم سرمای بیش از اندازه، به این درخت آسیب وارد میکنند. همچنین عواملی از جمله باد، سیل و آفتاب سوختگی با آسیب رساندن به نهال گردو، خشکی این درخت را به دنبال دارند.
- بیماری بلایت
شاید بتوان بیماری بلایت را علت اصلی خشک شدن نهال گردو دانست. این مشکل، نوعی بیماری باکتریایی است. علائم بیماری بلایت همانند علائم سوختگی، روی برگ درخت گردو ظاهر شده و به مرور زمان سیاه شدن رنگ برگ ها و پوست سبز گردو را در پی خواهند داشت. این بیماری ابتدا به صورت لکه هایی با رنگ قهوه ای ظاهر شده و پس از ادغام شدن لکه ها با یکدیگر، لکه های پر رنگ و نکروتیک را به وجود میآورد.
بیماری بلایت پس از درگیر کردن برگ ها و میوه ها، به شاخه های جدید حمله کرده و با احاطه کردن ساقه ها، منجر به از بین رفتن آنها میشود. همچنین امکان دارد این لکه ها روی پوست درخت گردو ایجاد شده و از این طریق به تنه نهال نیز گسترش یابند. گفتنی است که این عارضه توانایی حمله به همه گونه های گردو را دارد. این بیماری در هوای مرطوب و مناطقی که بهارهای پربارش دارند، بیشتر دیده میشود.
- بیماری پوسیدگی طوقه
از دیگر عوامل موثر در خشکی نهال گردو، بیماری پوسیدگی طوقه است. عامل ایجاد این بیماری در درخت گردو، قارچی به نام فیتوفتورا میباشد. اکثر مواقع این بیماری از طریق آب، خاک و یا گیاهان آلوده وارد باغ شده و نهال گردو را درگیر میکند. این بیماری با کند کردن روند رشد نهال گردو، موجب ضعیف شدن آن میشود. پس از درگیر شدن نهال به این بیماری، برگ های درخت زرد شده و به مرور زمان شاخه ها و تنه درخت دچار آسیب میشوند. همچنین این قارچ، ریشه نهال گردو را از بین برده و موجب خشک شدن نهال گردو میشود. بیماری پوسیدگی طوقه، معمولاً در باغ هایی که به طور مناسب زهکشی نشدهاند، دیده میشود.
- استاندارد نبودن نهال
تهیه نهال گردو باید از مراکز مطمئن صورت گیرد؛ زیرا در صورتی که نهال از مراکز معتبر تهیه نشود امکان بیماری آن وجود دارد. بیماری نهال موجب پوسیدگی و در نتیجه خشک شدن آن میشود. ممکن است باغداری پس از کاشتن نهال گردو، به خوبی از آن مراقبت کند؛ اما به علت سالم نبودن نهال، درخت به خوبی رشد نکرده و باردهی مناسبی نداشته باشد. پس از تهیه نهال گردو، لازم است این نهال به وسیله محلول پرالیناژ ضدعفونی شود تا هرگونه قارچ و عامل بیماری زا در درخت از بین بروند.
- آفت ها
به حشرات و موجودات زنده ای که در اطراف درختان وجود دارند، آفت گفته میشود. حمله آفاتی از دیگر مشکلاتی است که درخت گردو را تهدید میکند. لازم است باغداران به منظور جلوگیری از خشک شدن نهال گردو، نسبت به از بین بردن آفت از اطراف درخت اقدام نمایند. مهمترین آفت نهال گردو، علف های هرز، کرم گردو، شته گردو، شپشک و … میباشند. باغداران به منظور مواجه نشدن با این مشکل، باید علف های هرز اطراف نهال گردو را از بین ببرند؛ زیرا این علف ها مواد مغذی خاک اطراف نهال گردو را جذب میکنند.
علائم خشک شدن نهال گردو
معمولاً نهال گردو در فصل بهار شروع به رشد میکند. در صورتی که با گرم شدن هوا مشاهده کردید که درخت شما رشد نمیکند، لازم است با بررسی علائم و نشانه های خاص، متوجه شوید که آیا نهال مورد نظر خشک شده یا زنده است.
برخی از علایمی که نشان میدهد نهال گردو خشک شده است عبارتاند از:
- وجود پوست یا ترک های قهوه ای و شکننده بر روی تنه نهال گردو
- ضعیف بودن ساختار نهال گردو
- پوسیدگی ساقه نهال گردو
- خشک شدن چوب نهال گردو
- وجود خزنده ها و قارچ ها بر روی تنه و ریشه نهال گردو
- و …
دلایل خشک شدن نهال گردو در حالت های مختلف
دلایل خشک شدن نهال گردو را به صورت گسترده برای شما بیان کردیم. در این قسمت قصد داریم شما را با برخی از دیگر علل خشک شدن نهال گردو در شرایط مختلف، آشنا کنیم.
- علت خشک شدن نهال گردو در تابستان
از مشکلاتی که باغداران در پرورش نهال گردو تجربه میکنند، خشک شدن درخت گردو در فصل تابستان است. علت اصلی این آسیب، آبیاری نامناسب درخت، گرمای زیاد هوا و قرار گرفتن نهال در معرض تابش نور مستقیم خورشید میباشد.
- خشک شدن سر نهال گردو
از دیگر عارضه هایی که درخت گردو به آن مبتلا میشود، خشک شدن سرشاخه های این درخت است. عوامل مختلفی از جمله سرمازدگی، بیماری شانکر باکتریایی و آفاتی مثل کرم خراط در بروز این بیماری نقش دارند؛ اما به عنوان اصلی ترین علت خشک شدن شاخه و سرشاخه نهال گردو، میتوان به وجود قارچ ناتراسیا در این نهال اشاره کرد. این قارچ به خصوص در مناطق گرم، خسارت های فراوانی به درختان گردو وارد میکند.
- علت خشک شدن برگ نهال گردو در گلدان
گاهی ممکن است نهال گردو را درون گلدان کاشته و پس از مدتی متوجه خشک شدن برگ های آن شوید. کارشناسان علت اصلی خشک شدن نهال گردو و برگ آن را آفت و بیماری این نهال میدانند. عدم آبیاری و سمپاشی این محصول نیز از دیگر علل این بیماری محسوب میشوند. استفاده از کود مناسب دارای فسفر، روی، آهن، پتاسیم و عناصری از این قبیل، در این مرحله توصیه میشود.
راه کارهای مهم برای بهبود و جلوگیری از خشک شدن کامل نهال گردو
همانگونه که گفته شد، خشک شدن درخت گردو به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین این عوامل، شرایط آب و هوایی میباشد. آفتاب سوختگی از شایع ترین آسیب هایی است که منجر به خشک شدن این نهال میشود. هنگام مواجه شدن با این مشکل، لازم است باغداران تنه درخت را با استفاده از رنگ سفید، رنگ کنند. برخی مواقع نیز ممکن است وزش باد شدید، درخت گردو را با خطر مواجه کند. در این زمان نیز باغداران میتوانند با استفاده از قیم برای نهال، از آسیب دیدگی آن جلوگیری کنند. همچنین مراقبت از درخت و آبیاری، کود دهی و سمپاشی مناسب آن میتواند تا حدود زیادی مانع از خشک شدن این نهال شود.
جمع بندی
در این مقاله با معرفی علل و راه های جلوگیری از خشک شدن نهال گردو در کنار شما بودیم. در صورتی که تمایل به خرید بهترین رقم نهال گردو دارید، ما به شما مراجعه به نهالستان گردو فیدان را پیشنهاد میکنیم. این نهالستان با سابقه ۴۰ ساله، نهال های شناسنامه دار گردو را به صورت تکی و عمده به باغداران عرضه میکند. مشتریان میتوانند با مراجعه به نهالستان گردوی فیدان، از مشاوره رایگان کارشناسان این مجموعه، برای انتخاب بهترین نهال گردو و مناسب برای شرایط اقلیمی مختلف، بهره مند شوند.
بدون دیدگاه