گردو، یکی از محبوبترین خشکبارهای مورد استفاده در بازارهای داخلی است. در سالهای اخیر بسیاری از باغداران و کشاورزان توانستهاند تا با فروش محصولات گردو به صورت تازه و یا صادرات خشکبار، به سود بسیار زیادی دست پیدا کنند. امروزه در بسیاری از اقلیمهای کشور، کشاورزان و باغداران به خاطر سوددهی بالای کاشت نهالهای گردو، اقدام به خرید نهال و تجاریسازی باغهای خود کردهاند. توجه کنید که نهالهای گردو بسیار متنوع هستند و در اغلب اقلیمها میتوان درخت گردو را پرورش داد. البته نحوه رسیدگی به درخت گردو نیز میتواند تا حد زیادی بر روی کیفیت گردوی دریافت شده از درخت تأثیرگذار باشد.
شما باید با در نظر گرفتن آب و هوای منطقه مورد نظرتان، نهالها و یا بذرهایی را انتخاب کنید که در اقلیم مورد نظر شما به خوبی رشد کنند و باردهی مناسبی داشته باشند. اگر شما هم به دنبال آگاهی از مراحل رسیدگی به نهال گردو هستید و یا تمایل دارید در رابطه با نحوه رسیدگی به درخت گردو اطلاعاتی کسب کنید تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا با کمک اطلاعات ارائه شده بتوانید درختان پر بازده و پر محصولی را پرورش دهید.
رسیدگی به درخت گردو
باغداران و کشاورزان خوشفکر و با تجربه میدانند که رسیدگی درست به نهال گردو در سالهای اولیه میتواند در بهبود باروری درخت در سالهای آتی، تأثیرگذار باشد؛ بنابراین باغداران معمولاً پس از انتخاب بهترین زمان کاشت، به فاکتورهای متفاوتی مثل نحوه آبدهی، زمان کوددهی، نحوه هرس کردن و برداشت محصول نیز توجه میکنند. به طور کلی بهتر است با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه موردنظرتان نهالهای متفاوتی را تهیه کنید.
معمولاً در مناطق سردسیری از نهالهای گردو چندلر، نهال گردو خوشه ای (فرانسوی و کانادایی)، نهال گردو اسرائیلی و نهال گردو فرنور استفاده میشود و البته کشاورزان در مناطق گرمسیری نیز میتوانند از گردو پکان و گردوهایی با ژنوتیپ برتر برای کاشت گردو استفاده کنند. فراموش نکنید که کیفیت رسیدگی به نهال، درنهالستان (ماههای اولیه) میتواند در بهبود باردهی درختان تأثیرگذار باشد، در ادامه به مهمترین مراحل رسیدگی به نهال گردو میپردازیم.
مقدار و زمان آبدهی
توجه کنید که در طول دوره رشد، نهال گردو مراحل متفاوتی را میگذارند. در هر یک از این مراحل لازم است تا آبیاری متناسبی انجام شود که غفلت در آبیاری (در سالهای اولیه) میتواند میزان باردهی را در سالهای بعدی کاهش دهد. مقدار آب مورد نیاز باید قبل از خرید نهال تخمین زده شود و برای تخمین آب مورد نیاز زمین زیر کشت درختان گردو، لازم است تا به فاکتورهایی مثل سن، قدرت رشد، تراکم درخت و عملکرد ریشهها دقت کنید.
آب و هوای محل کاشت نیز میتواند در تخمین مقدار آب مورد نیاز برای آبیاری گردو تأثیرگذار باشد. فراموش نکنید که آبیاری یکی از مهمترین مراحل رسیدگی به نهال گردو است. امروزه با چند روش مختلف میتوان نهالهای گردو را آبیاری کرد. متداولترین روشهای آبیاری نهال گردو عبارتاند از:
- آبیاری
- نواری
- آبیاری قطرهای
- آبیاری بارانی
- آبیاری بابلر
توجه کنید که آب مورد استفاده برای درخت میتواند آب رودخانه، قنات و یا چاه باشد. بهتر است از سیستمهای تحت فشار کمک بگیرید. با نصب یک شیر در کنار هر دو درخت میتوانید به دقت، درختان خود را آبیاری کنید. فراموش نکنید که آبیاری درخت گردو در فصل پاییز و زمستان باعث سرمازدگی نهالها و درختهای کاشته شده خواهد شد. پس با اتمام مهر ماه و از شروع آبان ماه، دیگر نیازی به آبیاری درختهای گردو نیست.
مقدار و زمان کود دهی
باغداران باتجربه میدانند که خاک (قبل از کاشت) مورد استفاده برای کاشت نهال گردو باید برای تعیین مواد مغذی و قدرت تغذیه ریشه به آزمایشگاه فرستاده شود و در واقع، در این آزمایشگاهها، مقدار و غلظت عناصری مانند پتاسیم، روی، منگنز، کلسیم و آهن در خاک اندازه گیری میشود و سپس با دریافت نتایج آزمایش و در نظر گرفتن نقاط ضعف خاک لازم است تا از کودهای متفاوتی برای ارقام مختلف نهالهای گردو استفاده کنند. توجه کنید که نوع کود و میزان آن به صورت کاملاً مستقیم به نوع خاک و غلظت مواد تقویت کننده در آن بستگی دارد. استفاده از خاکها و کودهای تقویت کننده میتواند در رشد درختان مؤثر باشد.
توجه کنید که درخت گردو در سالهای اولیه رشد نیاز به کود دهی منظم دارد، شما میتوانید برای تقویت افزایش رشد ریشه نهالهای گردو، از ترکیبات بیورادیکانت استفاده کنید. این ترکیبات علاوه بر افزایش جذب آب و مواد غذایی، ریشه را تحریک به رشد میکنند. جالب است بدانید که حضور اسیدهای آمینه، نیتروژن، آهن، مولیبدن، برم، روی و منگنز به صورت مستقیم در باردهی مطلوب درختان تأثیرگذار هستند. برخلاف تصور همگانی، استفاده از کود حیوانی تأثیری در بهبود رشد درختان گردو ندارد. در واقع کودهای آلی و حیوانی باید در کنار کودهای شیمیایی استفاده شوند تا سولفات آهن و سولفات پتاسیم آنها بتواند وارد چرخه تبدیل انرژی سلولهای درخت گردو شود.
بهتر است چیزی در حدود ۴۰ سانتی متر چاله ایجاد کنید و چیزی در حدود یک کیلوگرم کود برای هر درخت ۱۰ تا ۱۵ ساله بریزید. باقیمانده چاله را میتوانید با برگهای خشک پوشش دهید. جالب است بدانید که لایه آخر باید از کود حاوی نیترات و اوره تغذیه شود و معمولاً کوددهی درخت گردو در اول اسفند ماه و اوایل خرداد ماه انجام میشود تا در دو نوبت (با فواصل مشخص) به خاک، نیترات آمونیوم داده شود.
علاوه بر موارد ذکر شده لازم است تا ریزمغذیهایی مثل کبالت، مس و منگنز را وارد خاک کنید. این عناصر به صورت میکرومیکس در بسیاری از کودهای شیمیایی وجود دارند. استفاده درست و به موقع از این کودها میتواند باعث بهبود تغذیه رسانی ریشهها گردد. اگر قصد دارید تا کود را با خاک مخلوط کنید، لازم است تا حتماً یک لایه خاک اضافهتر برای کنترل تماس ریشه با مواد مغذی درون کود در نظر بگیرید.
پیشنهاد میکنیم تا قبل از هر اقدامی، مقداری از خاک زمین موردنظرتان را به آزمایشگاه ببرید تا ph آن بررسی شود و اگر ph خاک زمین موردنظرتان از ۸ بالاتر باشد، این خاک باید با کودهای حاوی گوگرد ترکیب شود تا اسیدیته آن برای رشد نهال گردو اصلاح گردد. بهترین ph برای رشد ارقام مختلف نهال گردو چیزی در حدود ۶ است.
زمان هرس نهال گردو
همه ما میدانیم که درخت گردو، گیاهی بزرگ و گسترده است و از سایر درختان نیاز بیشتری به نور دارد. در واقع قسمتهایی از درخت که نور بیشتری دریافت کنند، باردهی بهتری را هم تجربه خواهند کرد. معمولاً گردوهای تهیه شده از قسمتهایی که نور کمتری به آنها تابیده شده است، بسیار ریز و کوچک هستند. علاوه بر رعایت فاصله کاشت بین دو درخت (۱۰ متر) لازم است تا در فواصل زمانی منظم، درخت گردو را هرس کنید. به طور کلی هرس کردن درخت گردو شامل دو مرحله اصلی است.
- هرس باردهی
هرس باردهی در اواخر زمستان یا اواسط تابستان انجام میشود و هدف اصلی از این نوع هرس کردن، حذف شاخههای مزاحم، خشک و بدون برگ است. به طور کلی لازم است تا پس از هرس کردن، محل بریدگی با چسب مخصوص باغبانی پوشیده شود که در حالت کلی، پس از پایان هرس باردهی، نور خورشید میتواند بدون مانع به تاج درخت بتابد.
به کمک این نوع هرس، میتوان سلامت درختان را تأمین کرد و از کاهش کیفیت و سایز گردوهای تولیدی توسط درخت جلوگیری نمود. توجه کنید که این نوع هرس کردن باید سالی یک بار انجام پذیرد. البته درختانی که بیش از ۳۰ سال سن دارند، معمولاً سالی دو بار هرس باردهی میشوند تا شاخههای پیر و درهم نیز از بین بروند و فضا برای شاخههای جوان (با قدرت باردهی بیشتر) باز شود.
- هرس فرم دهی
این نوع هرس کردن در سالهای اولیه رشد نهال انجام میشود و در واقع برای افزایش رشد شاخههای جانبی درخت گردو لازم است تا این نوع هرس انجام پذیرد؛ زیرا اگر هرس فرم دهی انجام نشود با رشد شاخهها، تنه درخت تمایلی به ایجاد جوانههای جدید نخواهد داشت. با هرس کردن تدریجی درخت در سالهای اولیه رشد، باغدار میتواند فرم اصلی درخت را شکل دهد.
برداشت محصول
زمان برداشت گردو در مناطق مختلف، بسته به شرایط آب و هوایی تفاوت دارد. به طور کلی در مناطق سردسیر، باید در اواخر مهر ماه برای برداشت گردو اقدام کرد. جالب است بدانید که هنگام برداشت گردو، پوست آن باید رنگی به شکل قهوهای مایل به خاکی داشته باشد و پوست سبز به راحتی از قسمت سخت گردو جدا شود و پس از چیدن گردوها لازم است تا پوست سبز و بیرونی در اولین فرصت جدا گردد و گردوهای پوست کنده شده، در سایه و در جای خشک پهن شوند تا گردوها فرایند خشک شدن خود را طی کنند.
بهتر است گردوها را در مکانی خشک کنید که هوای تازه در آنجا در جریان باشد. در این شرایط محصول به صورت یکنواخت (با یک رنگ) خشک خواهد شد. میتوان از آفتاب ملایم (پس از پوست گیری) برای خشک کردن گردوها کمک گرفت. توجه کنید که آفتاب شدید باعث سیاه شدن مغز گردو خواهد شد، از آنجا که گردوهایی با مغز روشن، بازار پسندتر هستند، معمولاً از تابش مستقیم نور شدید آفتاب به گردو باید جلوگیری کنید.
فراموش نکنید که در روشهای سنتی برداشت گردو، معمولاً کارگران با چوبهای بلند به شاخه درخت ضربه میزنند و گردوها را به پایین میریزند. البته این روش به شدت وقتگیر است و زحمت زیادی به همراه دارد. این روش سنتی باعث میشود تا درخت گردو آسیب ببیند و در سالهای آینده، گردو کمتری به بار بنشیند. دقت کنید که ارتفاع برخی از ارقام درخت گردو بسیار زیاد است؛ بنابراین بهتر است از برداشت مکانیزه و اصولی برای باغهای تجاری کمک بگیرید.
جمع بندی
اگر قصد دارید تا با کاشت نهال گردو به سوددهی مناسبی برسید و باغهای خود را تجاری سازی کنید، لازم است تا به نحوه رسیدگی به درخت گردو نیز توجه کنی؛ زیرا رسیدگی به نهال گردو میتواند در میزان باردهی درختان شما تأثیرگذار باشد. معمولاً نهالهایی که با کودهی و آبدهی منظم و مناسبی تغذیه شده باشند، در سالهای آینده گردوهایی با مغز بزرگتر و رنگ روشنتر ارائه میدهند. این محصولات به راحتی در بازار به فروش میرسند و برای مصرف خام و تهیه خشکبار نیز بسیار مناسب هستند.
نهالستان گردو فیدان تمامی نهالهایش را با ارائه مجوز وزارت کشاورزی و شناسنامه به فروش میرساند. این نهالها با دقت بالا آبیاری و کوددهی شدهاند و در برابر آفات نیز مقاوم هستند. به طور کلی اگر قصد احداث باغ گردو و یا خرید نهالهای مختلف گردو را دارید، میتوانید از مشاوره تخصصی و رایگان این مجموعه کمک بگیرید. از راهنماییهای کارشناسان کشاورزی باتجربه و کارکشته این تیم استفاده کنید تا بتوانید بهترین نهالها را با توجه به شرایط آب و هوایی زمینی که در نظر دارید، تهیه کنید.
بدون دیدگاه